Czy brać ogrzewaną przednią szybę przy Webasto ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • greg505
    L&K
    • 2013
    • 1239

lubek24, do tego dorzuc cene za grzane stolki, nie da sie zamowic szyby osobno
    6min to zdecydowanie za dlugo, no chyba ze jest gruba warstwa.
    Przy lekkim szronie (a nie warstwie lodu), wystarczy odpalic autko, wlaczyc ogrzewanie, wysiasc zeby oskrobac boczne szyby, po powrocie do auta zapinasz pasy, wlaczasz wycieraczki i gotowe
    Black magic

Komentarz

• ufo
      L&K
      • 2008
      • 1475
      • Octavia III combi (5E5)
      • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez lubek24
      za 900 PLN to trzeba przyznać drogo w porównaniu do 4000 i świętego spokoju
      no to po gadżety do DE się trzeba wybrać :P
      Zamieszczone przez greg505
      ja podgrzewaną szybę zamówiłem samą bez dodatkowych opcji. cena katalogowa 180 ojro, po opuście 167!

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2004
        • 25757
        • Audi

I jest szansa, ze na paliwo zasilajace webasto pojdzie mniej, niz na grzanie auta na postoju
        Spritmonitor.de

Komentarz

• crom.de
          RS
          • 2012
          • 1545
          • Superb II (3T4)
          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Maicroft
          I jest szansa, ze na paliwo zasilajace webasto pojdzie mniej, niz na grzanie auta na postoju
          No i silnik ma dużo łatwiej z Webastem niż klepiąc na wolnych tyle czasu co rano.
          - Superb
          - Panda 1.2

Komentarz

• Chris11
            RS
            • 2011
            • 1587

Zamieszczone przez Maicroft
            To nie szansa, to pewnik.
            Silnik, żeby odpalić i trzymać podwyższone obroty na mrozie potrzebuje gigantyczną ilość paliwa w stosunku do tego, jakie zużywane jest przez ogrzewanie postojowe.
            Ogrzewanie to coś ok. 0,5l na godzinę grzania.

Dodam też, że różnica pomiędzy tym samym odcinkiem drogi, jadąc tym samym stylem, o tej samej godzinie, w bardzo podobnych warunkach pogodowych (wiadomo - idealnie tych samych warunków nigdy nie uzyskam) z wcześniej włączonym ogrzewaniem, a bez wynosi ok. litra... ze wskazań komputera oczywiście.

To chyba sporo przemawia za tym zbawiennym wynalazkiem.

Cały czas się dziwie, że w klimacie, jaki panuje w Polsce wszyscy wciąż upierają się, że muszą mieć klimę automatyczną zamiast zainwestować w dobrodziejstwo, jakim jest ogrzewanie postojowe.

Komentarz

• lubek24
              Rider
              • 2013
              • 597
              • Octavia III (5E3)
              • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

6min to zdecydowanie za dlugo, no chyba ze jest gruba warstwa.
              Przy lekkim szronie (a nie warstwie lodu), wystarczy odpalic autko, wlaczyc ogrzewanie, wysiasc zeby oskrobac boczne szyby, po powrocie do auta zapinasz pasy, wlaczasz wycieraczki i gotowe
              do webasto też trzeba wziąć grzane stołki, ale Leniwiec chyba ma pecha z tą podgrzewaną szybą, bo tak jak napisałeś powinno działać sprawnie
              O3 combi 1.8TSI 245Hp 4x4 DSG
              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...258496#1258496

Komentarz

• nokius
                Rider
                • 2010
                • 498

Dorzucę moje odczucia. Mam u siebie i grzaną szybę i webasto no i wygląda to tak że szyby nie użyłem jeszcze ani razu a webasto codziennie jak zimno klik na pilocie i ciepełko mamy. 15 min w zupełności wystarczy, no a w lecie mamy jeszcze opcje wentylacji samochodu. Wiadomo że najlepiej mieć i to i to ale jeśli przyjdzie już wybierać to webasto wraz z grzanymi stołkami to jest To.
                O3
                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...270360#1270360
                O2
                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=38454

Komentarz

• lubek24
                  Rider
                  • 2013
                  • 597
                  • Octavia III (5E3)
                  • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Ooo i tu mamy sedno ! Webasto
                  O3 combi 1.8TSI 245Hp 4x4 DSG
                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...258496#1258496

Komentarz

• krzyzakp
                    L&K
                    • 2013
                    • 1016
                    • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Trzeba jeszcze miec na to webasto, czasem niestety trzeba wybrac albo albo... A webasto da sie dolozyc, wiec moze na nastepna zime, jak w ta tyłek przymarznie.. Choc przy tym, jak czesto odpalam, w stosunku do km robionych, to nie wiem czy mi sie bedzie chciało.. Ale z drugiej, jak bedzie wolna gotowka, to czemu by nie?

Moja O3 RS

Komentarz

• Chris11
                      RS
                      • 2011
                      • 1587

Zamieszczone przez krzyzakp
                      Trzeba jeszcze miec na to webasto, czasem niestety trzeba wybrac albo albo...
                      No właśnie - "albo albo" i ludzie zamiast skupić się na konkretach to wybierają pierdoły nie mające znaczenia w codziennym użytkowaniu, a Webasto (przynajmniej u mnie) chodzi od początku października do końca marca.

Komentarz

• mac_aaron
                        Elegance
                        • 2012
                        • 984
                        • Octavia III (5E3)
                        • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Wczoraj nieplanowanr wyjscie z domu i przydała się grzana szyba, jakieś 20s i szyba odszroniona. Dlatego nadal jestem za opcją webasto+szyba.

Komentarz

• crom.de
                          RS
                          • 2012
                          • 1545
                          • Superb II (3T4)
                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

A jest może ktoś kto z długiej perspektywy (2-3 lata) czasu używa Webasto tylko na krótkich odcinkach? Chodzi mi o aku itd Mówi się, że Webasto przed uruchomieniem ma nie chodzić dłużej niż czas trwania jazdy następującej po grzaniu piecem.
                          - Superb
                          - Panda 1.2

Komentarz

• Leniwiec
                            Rider
                            • 2009
                            • 624
                            • Octavia IV (NX3)
                            • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

mac_aaron, czyli coś u mnie chyba jest nie teges, bo dziś był tylko lekki szron, a i tak zeszło na to 1-1,5 minuty. U Ciebie też najpierw nagrzewa pas pod lusterkami czy od razu całą szybę równomiernie?

crom.de, miałem w O2 i przez 4,5 roku zero problemów z aku. A włączało się zawsze samo przy temp. poniżej 5 stopni. O grzaniu auta przy dużych mrozach nawet 20-25 minut przed wyjściem nie wspomnę :lol:
                            Pozdro

Komentarz

• krzyzakp
                              L&K
                              • 2013
                              • 1016

Zamieszczone przez Chris11
                              No właśnie - "albo albo" i ludzie zamiast skupić się na konkretach to wybierają pierdoły nie mające znaczenia w codziennym użytkowaniu, a Webasto (przynajmniej u mnie) chodzi od początku października do końca marca.
                              Dla mnie taka pierdola było wlasnie webasto, a konkretami aktywny tempomat i line assist, jako ze robie duzo km i to po autostradach.. Stad takie a nie inne priorytety

Moja O3 RS

Komentarz

• Chris11
                                RS
                                • 2011
                                • 1587

Dla mnie taka pierdola było wlasnie webasto, a konkretami aktywny tempomat i line assist, jako ze robie duzo km i to po autostradach.. Stad takie a nie inne priorytety
                                LAne assist to już w ogóle tego nie rozumiem... Jak wiem, że za chwilę zasnę to się zatrzymuje. A jak mam problem z utrzymaniem swojego pasa ruchu to w ogóle nie jeżdżę samochodem.
                                A nie zawierzanie kompuetowi, który najedzie na odcinek remontowany z pokreślonymi pasami i zacznie świrować.

Komentarz

• greg505
                                  L&K
                                  • 2013
                                  • 1239

Zamieszczone przez crom.de
                                  A jest może ktoś kto z długiej perspektywy (2-3 lata) czasu używa Webasto tylko na krótkich odcinkach? Chodzi mi o aku itd Mówi się, że Webasto przed uruchomieniem ma nie chodzić dłużej niż czas trwania jazdy następującej po grzaniu piecem.
                                  Nawet jak bys mial co te 2-3 lata wymieniac aku to warto zainwestowac w Webasto.
                                  Ja niestety nie zamowilem, bo jakos nigdy o tym nie myslalem, a teraz zaluje
                                  Black magic

Komentarz

• krzyzakp
                                    L&K
                                    • 2013
                                    • 1016

Lane assist to już w ogóle tego nie rozumiem... Jak wiem, że za chwilę zasnę to się zatrzymuje. A jak mam problem z utrzymaniem swojego pasa ruchu to w ogóle nie jeżdżę samochodem.
                                    A nie zawierzanie kompuetowi, który najedzie na odcinek remontowany z pokreślonymi pasami i zacznie świrować.
                                    Nie biore z powodu zasypiania, bo to wiadomo ze wtedy po prostu pierwszy parking i 45min drzemki... Przerobione juz pare razy niestety.
                                    Lane assist dla bezpieczenstwa po prostu - kazdemu zdarza sie jadac pareset km autostrada (bez bramek, korkow i innych przygod) najechac na linie albo ja wrecz przekroczyc, bo w danym momencie rzucimy okiem na navi, zagadamy sie albo cos.. W tym przypadku LA ma po prostu wspomoc, a nie przejac kontrole na stałe.
                                    Zawierzac nie mam zamiaru, ale wlasnie na zwezkach moze byc pomocny - gdzies juz pytalem jak ogarnia linie biale i zolte i wie ktora wazniejsza - co moze sie przydac na Niemieckich baustellach (bo nasze to oznakowanie maja takie ze i czlowiek glupieje).

Moja O3 RS

Komentarz

• kornat
                                      Rider
                                      • 2007
                                      • 578

A jak zachowuje się LA w przypadku kiedy nam wyskoczy ktoś na drogę i trzeba gwałtownie zjechać na drugi pas i nie włączy się kierunkowskazu?

Komentarz

• Chris11
                                        RS
                                        • 2011
                                        • 1587

Tylko, że w przypadku remontów na niemieckich autostradach, to jeśli dobrze pamiętam to przeważnie porozstawiane są betonowe zapory po obu stronach...

Nie będę też wnikał w to kto, kiedy i ile czasu spędza na patrzeniu w navi/radio/telefon, bo to jego indywidualna sprawa, ale zawsze powtarzam, że nic nie zastąpi myślenia za kierownicą.

IMHO wciąż bezużyteczny gadżet.

Komentarz

• krzyzakp
                                          L&K
                                          • 2013
                                          • 1016

Chris11, nie powiesz ze czasem sie nie rzuci okiem na telefon jak sie jedzie 600-800km autostrada w ciagu (dobra, jeden postoj na WC na szybko)... Wiadomo ze nie powinno, ale wiemy jak to wychodzi w praktyce.. Po za tym wystarczy ze chocby wezmiesz batonik/kanapke do reki i juz przy rozpakowywaniu mozna lekko zjechac... Nie czarujmy sie, ale nikt nie jezdzi idealnie srodkiem pasa non stop.

kornat, Jeszcze nie miałem okazji pojezdzic z LA, ale z tego co kojarze to nie zareaguje, bo system wie ze sa sytuacje gdy sie nagle samemu skreca ostro... Po za tym gdzies mi w oko wpadło ze jak dlugo nie ma zadnego, nawet minimalnego ruchu kierownica, to system wylacza LA po pewnym czasie, oczywiscie dajac duze i wyrazne ogloszenie o tym kierowcy - w koncu to nie auto pilot..

Moja O3 RS

Komentarz

• Chris11
                                            RS
                                            • 2011
                                            • 1587

No pewnie, że rzuci się okiem, zje batona, spojrzy na navi, ale nie są to chyba tak długo absorbujące czynności, żeby wydawać kasę na taki system.

Według mnie, jest on przydatny, gdy faktycznie jeździsz bardzo dużo po Europie (w tym nocami) i czasami nawet bezwiednie może Ci się zdarzyć zaśnięcie.
                                            To jest dla mnie jedyny powód do posiadania tego ustrojstwa.

Komentarz

• krzyzakp
                                              L&K
                                              • 2013
                                              • 1016

Chris11, Wlasnie jezdze duzo po Niemczech i zachodniej PL, glownie na szczescie autostrady Stad w ten system inwestuje.. A w webasto srednio był sens, bo jak mam jechac 6h, to te 15min nim sie nagrzeje jakos przezyje.. Szczegolnie ze z domu do autostrady mam jakies 5minut jak nie mniej.
                                              Fakt, "nocami" tez latam sporo, szczegolnie jesien-zima jak noc zaczyna sie o 16 Zasniecie to inna bajka, wtedy jest po prostu najblizszy mozliwy parking i kima - spiwor awaryjnie lezy w bagazniku.. Na szczescie nie zdazylo sie to od ponad 2lat

Moja O3 RS

Komentarz

• Chris11
                                                RS
                                                • 2011
                                                • 1587

wtedy jest po prostu najblizszy mozliwy parking i kima
                                                I właśnie wtedy doceniłbyś webasto! Ja tak miałem - środek nocy w połowie Niemiec, trzeba się przespać to staję, rozkładam fotel odpalam grzanie i jak w domu.

Na poważnie to rozumiem, że Webasto może nie być nieodzowne dla kogoś, kto ma garaż albo wpada od razu na trasę i szybko mu się grzeje, albo po prostu nie ma problemu z odśnieżaniem i odmrażaniem szyb.

Ja, za pierwszym razem, wziąłem głównie z ciekawości, ale teraz to jest no.1 w wyposażeniu z kilku względów:
                                                - nie muszę skrobać szyb
                                                - nie martwię się czy otworze przymarznięte drzwi
                                                - oszczędzam paliwo
                                                - oszczędzam czas
                                                - nie porysuję szyby
                                                - oszczędzam silnik
                                                - mam przyjemnie ciepło we wnętrzu

Tak dla ciekawości to napiszę, że Webasto w OIII jest bardziej wydajne niż w OII. I jestem ciekaw, czy zmienił się sam piec, czy może wentylacja w aucie została poprawiona, ale szybciej odmrażają się szyby (oczywiście mogą być też cieńsze i z tego może wynikać różnica ), ale też czuję, że z nawiewów dmucha tak jakoś żwawiej niż w OII. Również sam pilot łapie zasięg lepiej niż poprzedni.

Komentarz

• krzyzakp
                                                  L&K
                                                  • 2013
                                                  • 1016

Chris11, nigdy nie mialem, nie było okazji docenic i pewnie tez temu po czesci... Bede myslal na nastepna zime, jak bedzie budzet, bo obecnie to trafic moze do działu "marzenia", starczy ze pod choinka auto bedzie :P

Z kima nie ma problemu - zostawiam wlaczony silnik conajwyzej... Spali minimalnie wiecej, ale tez nie pozwoli zamarznac, a jakos nie widzialem by Policja w nocy sie szlajala po parkingach i za to scigala.. Zreszta to pojedyncze sytuacje na lata..

Skrobanie szyb? Przymarzniete drzwi? Nie w klimacie Hamburga! A jak juz, to tydzien-dwa w roku, przy szczesciu akurat auta nie bede odpalal albo tylko raz..

Moja O3 RS

Komentarz

• crom.de
                                                    RS
                                                    • 2012
                                                    • 1545
                                                    • Superb II (3T4)
                                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Leniwiec
                                                    miałem w O2 i przez 4,5 roku zero problemów z aku.
                                                    No mi jedynie chodzi o codzienny użytek przed odpaleniem silnika i następnie krótki odcinek jazdy. Jakie Ty robiłeś odcinki w km i czasowo?

Nawet jak bys mial co te 2-3 lata wymieniac aku to warto zainwestowac w Webasto.
                                                    Ja niestety nie zamowilem, bo jakos nigdy o tym nie myslalem, a teraz zaluje
                                                    A co za problem dołożyć? Przecież może być nawet Ori sprzęt choć "zamiennik" lepszy, bo masz od razu z pilotem (do Ori też się da niby dołożyć jak napisał Enriquez).
                                                    - Superb
                                                    - Panda 1.2

Komentarz

Pracuję...